September 2020

Bommels duo in Markt Twee

Tot en met 27 september is er in Markt Twee een korte maar krachtige expositie van Alfred van Opijnen en Gerard Sterrenburg. Een Bommels duo met een serieus verhaal. Hoewel… de kunst van Alfred is deze keer niet zo realistisch als we eerder van hem zagen. Deze expositie draait om objecten. Ieder object heeft een eigen verhaal, Alfred kan er uren over vertellen.

Dankzij Alfred laat ook Gerard eindelijk iets van zijn werk zien. Markt Twee is trots op deze primeur!

‘De laatste jaren heb ik pas mijn eigen beeldtaal ontwikkeld. Dat is daadwerkelijk een proces van jaren. Van jongs af aan schilderde ik stillevens en landschappen. Mettertijd ging mijn voorkeur steeds meer uit naar de abstracte schilderkunst. En dat is niet eenvoudig. Vaak een worsteling om tot een goed schilderij te komen. Dat komt omdat je de werkelijkheid niet kopieert maar zelf verantwoordelijk bent voor de afbeelding. 

Van groot belang is dat je kijkt naar schilders van toen en nu. Ik ga ook met regelmaat naar exposities, veelal musea, om werk te zien van kunstenaars waar mijn voorkeur naar uit gaat. Belangrijke mensen zijn voor mij: Giotto, Rembrandt, El Greco, Morandi, Mondriaan, Pizzi Cannella en last but not least de huidige grootste Nederlandse schilder Rob van Koningsbruggen.

En zo is er natuurlijk ook mijn eigen zoon Han Sterrenburg, die werkelijk fantastisch werk maakt.

Kortom bij het maken van een schilderij zijn er veel aspecten/uitgangspunten die ik zowel bewust als onbewust gebruik. Veelal verandert de afbeelding een aantal keer tijdens het maakproces. Dat is ook de reden waarom het soms lang duurt voordat ik tevreden ben met het resultaat.Alles moet in evenwicht zijn. Of niet. Als het niet in evenwicht is of er wringt iets kan het bijdragen aan schoonheid.

Mijn schilderijen mogen er niet gekunsteld uitzien maar al schilderend ontstaan.’ – Gerard Sterrenburg

U bent van harte welkom om deze bijzondere expositie te bezoeken. We zijn geopend op donderdag tot en met zondag van 11 tot 17u.

 

Terug naar overzicht