Juli/Augustus 2022

EINDER en VER

Van 30 juni tot en met 28 augustus exposeren Jeannette van Hoek, Jeannie Op ’t Hoog en Johan Staps in de knusse ‘slaapkamers’ van Markt Twee. Ze kennen elkaar van Atelier C3 in Tilburg, waar ze in de vrije schildergroep wekelijks werken. Jeannette en Jeannie exposeerden eerder, Johan treedt met zijn werk voor het eerst naar buiten. 

Jeannette van Hoek

Een landschap zal veranderen afhankelijk van de stemming van degene die het aanschouwt en om dat landschap in beeld te brengen, zal de kunstenaar een schilderij voortbrengen, dat uitdrukking geeft aan zijn eigen gevoelens.’ Edvard Munch (Noorse schilder, 1863-1944).

De natuur is steeds mijn vertrekpunt: water, luchten, landschap, bomen, sfeer, ruimte, licht en structuren nodigen uit om deze vast te leggen. De vergankelijkheid, de tijdelijkheid dient zich aan, maar ondanks dit ‘sombere’ gegeven, wordt er juist iets ijls, iets zachts, iets levendigs uitgebeeld, soms door het kleurgebruik, soms door de weergave van het onderwerp zelf. Het gaat om een eigen impressie van de natuur, niet om een realistisch beeld. Door mijn beginjaren als aquarellist is ‘laten lopen van de verf’ en werken in lagen een kenmerk van mijn werk gebleven. Meer abstract werken is een ontwikkeling van de laatste jaren. Ik heb veel bewondering voor de ‘groten’: William Turner, Emil Nolde, Gerhard Richter en Per Kirkeby. Ook de manier van werken van de hedendaagse kunstenaars Danielle van Broekhoven en MajaLisa Engelhardt inspireert mij. In de jaren van mijn schilderen ben ik rijker geworden.
Er is zoveel om echt naar te kijken, zoveel om te zien. Dat weer kunnen geven op mijn eigen manier, met mijn eigen gevoel, geeft het leven een extra dimensie. vanhoek-art.

Jeannie Op ’t Hoog

Mijn werk wordt gekenmerkt door sferische landschapsbeelden. Geabstraheerde landschappen met vaak een horizon als herkenning. Expressief, gevoelig en kleurrijk. Ik beleef schilderen als loskomen van de dagelijkse drukte en de dominantie van het leven. Ervaar verbinding met de natuur. Daar werd ik als kind al naar toe getrokken en deze beeldenstroom komt nu van binnen naar buiten. Ik schilder met olie- en acrylverf en experimenteer graag door de structuur aan te brengen in de eerste laag. Ik werk laag over laag of haal weg en blijf zoeken naar nieuwe dimensies op het doek. Dit proces met het materiaal, ervaar ik als een ontdekking van nieuwe vormen waar ik zelf in verdwijn.

Na enkele jaren schilderen werd ik door een ongeval aan mijn rechterarm belemmerd om te schilderen. Het gemis was groot en pijnlijk maar uiteindelijk kon ik na ongeveer 2 jaar weer een potlood vasthouden. Stap voor stap herstelde mijn arm en nu geniet ik alweer twee jaren van deze fantastische manier van zelfexpressie. Sinds 2009 schilder ik in mijn eigen atelier aan huis en bij diverse kunstenaars. Inspiratie haal ik onder andere uit het werk van Monet, Turner, Richter, Uwe Poth en Jan Radersma. jeannieopthoog.

Johan Staps

Niet langer zijn mensen, dieren of het alom bekende landschap met horizon mijn uitgangspunt. Natuur beleven betekent keuzes maken. De twee vertrekpunten van mijn werk zijn het landschap dat van bovenaf, vanuit de lucht wordt waargenomen, en het werk waar alle aandacht uitgaat naar de bodem, ‘het vloerkleed’ van het bospad. Bij beide benaderingen spelen kleur, lijn, patronen en materiaal een belangrijke rol. Noem het reliëfschilderijen. De werken bestaan uit meerdere lagen. Er worden verschillende materialen (verf, lijm, gips, hout, ijzer, techniek, papier) gebruikt om een compositie te maken. In het spoor van Jaap Wagemaker, Joop Birker, Richard Long en de ‘living surface’ projecten van Lizan Freijsen wil ik met deze manier van werken verdergaan.

Terug naar overzicht