Maart-April 2022

Eric van Boxtel en Kees van de Wal

Zwart-wit en een beetje liefde

Kees van de Wal (Oirschot, 1967) werd door Markt Twee uitgenodigd in deze ruimte te exposeren. Zijn nieuwste werken had hij gereserveerd voor een aankomende expositie dus ging hij op zoek naar een alternatief. Denkend aan de actualiteit van vandaag, de afgelopen weken en jaren kwam het thema zwart-wit in zijn gedachten. “De wereld verandert, er gebeuren dingen die we enkele jaren geleden niet voor mogelijk hadden gehouden. Tegenstellingen worden groter, meningen worden harder, ideeën worden meer en meer zwart-wit.”

Van de Wal heeft in de loop van de jaren diverse werken gemaakt in zwart en wit, of een menging daarvan, grijs. “Een diepzwarte kleur geeft een vorm kracht, het werk is nadrukkelijker aanwezig. Een grijs of wit werk is over het algemeen ingetogener, vraagt minder aandacht. Terwijl in een werk in uitsluitend zwart en wit juist het contrast, de tegenstelling, de overhand heeft.

“In deze tijd van het zwart-witdenken presenteer ik een reeks werken – gemaakt van 2014 tot en met 2021 – in zwart, wit en grijs aangevuld met één werk in rood, de kleur van de liefde.

Vele jaren geleden schilderde Van de Wal verstilde landschappen, rust en ruimte waren het onderliggende thema. Vandaag de dag creëert hij met name wandobjecten in een minimalistische non-figuratieve stijl. In de presentatie bij Markt Twee zien we een aantal werken uit de tussenliggende periode. We zien een abstractie van het landschap, zijn zoektocht naar compositie en balans, naar de grenzen van het minimalisme en materiaalgebruik.

Eric van Boxtel combineert zijn persoonlijke tekenstijl met grafische beelden en expressionistische schildertechniek tot gelaagde schilderijen en tekeningen. Zijn manier van creëren is een intuïtief proces waarin hij put uit zijn schetsboeken en verzameld beeldmateriaal en voortdurend wisselt tussen verschillende materialen en technieken zoals acrylverf, spuitbus, oliepastel, paintmarkers, etc.

Inspiratie haalt hij uit de oneindige beeld- en informatiestroom die dagelijks op ons afkomt. Verpakkingen, songteksten, televisie, reclame, internet, etc. Hij filtert wat inspireert, raakt, ontroert en combineert het met zijn eigen gedachten tot een nieuwe persoonlijke wereld waarin veel te ontdekken valt.

 

Terug naar overzicht