September 2021

Hans Gilbers

‘Mijn naam is Hans Gilbers, geboren in 1959 en ik woon met mijn partner in ‘s-Hertogenbosch. Ik werk veel op plaatsen waar creativiteit en beeld belangrijk zijn. Maar mijn hart gaat uit naar het tekenen, met pen en inkt op papier. Mijn tekenwerk kenmerkt zich door het eindeloos plaatsen van stippen. De stip is voor mij het meest elementaire deeltje van de kunst. Het staat symbool voor mijn eigen essentie en die van de medemens. Elke punt is als een bouwsteen waarmee ik de tekening als een kathedraal opbouw. Ik ga tijdens het werk volledig op in die stippen. Het neemt me mee, onderweg, naar mijzelf en naar de wereld. Elke dag een stukje verder, in mijn atelier.

Die zoektocht naar wie ik werkelijk ben is het centrale thema in mijn werk. De obstakels op die weg vind je terug in verschillende tekeningen. Maar pas de laatste jaren ervaar ik mijn innerlijke grootsheid; de verbinding met mijn omgeving en het bestaan. Grootse gebouwen waren daarom een tijd mijn thema.

Zo’n ‘bouwwerk’ vormt zich onder mijn handen, verandert, wordt bijgestuurd richting de voltooiing. En dan is het zover: er ontstaat een groots werk, opgebouwd uit honderdduizenden, en soms miljoenen stippen.

Nu is het tijd deze grootsheid met de kijker te delen met het doel dat hij/zij zich hierin herkent. Want iedereen mag zijn/haar innerlijke grootsheid zien en erkennen. Een nieuwe fase breekt aan met nieuw werk als volgende mijlpaal in mijn ontwikkeling als kunstenaar.


Af en toe breng ik delen van mijn tekeningen ook over op keramiek. Soms ook met een visuele twist. Zo ontstaat een driedimensionale kunstbeleving in het interieur.’ www.hansgilbers.nl

Exhibition Zaltbommel, Netherlands, september 2021 from Hans Gilbers on Vimeo.

Terug naar overzicht