Oktober 2018

Maal70

De eerste weken van oktober 2018 is er een bijzondere expositie in Markt Twee, georganiseerd door Kees Metz.

Op 10 oktober a.s. word ik 70 jaar. Een mijlpaal die ik niet onopgemerkt voorbij wil laten gaan! Daarom organiseer ik in Markt Twee een expositie van 70 kunstwerken en -werkjes van kunstenaars die in Zaltbommel wonen, werken, gewoond of gewerkt hebben. Werken uit mijn eigen bezit.

U bent van harte welkom om deze expositie te komen bekijken. Dit kan op donderdag 4 t/m zondag 7 en donderdag 11 t/m zondag 14 oktober van 10:00 tot 17:00u. Kees zal aanwezig zijn op de zaterdagen en zondagen van 14u tot 17u.

De expositie bevat bijzonder werk van bijzondere mensen:
René van Dam, Maria van Gerwen, Joris Baudoin, Frans Verweij, Koos Thio, Rob Volmer, Jeroen Stijlaart, Arjen Bakermans, Anna van der Horst, Hans Heijman, Rob Heijman, Ellen Venrooy, Gonneke Verschoor, Zeitz (rond 1900), Clara van Wijnen, Jo King, Bab Siljee, Wilma Nonnekes, Anja van Schijndel, Leonardus Johannes Metz (overgrootvader), Ger de Rijk, Jan Dekker (jaren ’50 en ’60), Renée Wolters,  Duncan Obreen, Witold de Man, Piet Krens, Hettinga Tromp (jaren ’30), Frans de Visser, Jan van der Meer, Kees van de Wal, Daniël Jansen, Ilse Weisfelt, Tom Metz, Frans Peeters, Gerard Menken, Annemoon Mulder, Inge Velthoven, Janneke Hillenaar, Hans van Grinsven, Rob Reis.

En tot slot: De allereerste aankoop van Kees Metz (begin jaren ’70) van E.W. Kruijer, geen kunstenaar uit Zaltbommel.

Tijdens de expositie Maal70 wordt een kleine versie van de Sint Maarten vertoond, het beeld van Maria van Gerwen dat op 10 november aanstaande onthuld wordt in Zaltbommel.

Sint Maarten – Maria van Gerwen

Het zwaard deelt de mantel.Waar de mantel nog de identiteit voor de veldheer is, wordt het een warme omhulling voor de bedelaar. De deling is tegelijkertijd de verbinding. De vertelling vindt plaats onder een poort, de verbinding tussen buiten en binnen en dus ook symbool voor een ontmoetingsplek.

Het is geen vrijblijvende ontmoeting. Sint Maarten ‘keert’ zich letterlijk en kijkt naar de bedelaar om.

Het paard staat voor inzicht en innerlijke kracht om tot deze handeling te kunnen komen.

 

 

 

 

Terug naar overzicht