Rijksmonument

Wapen van Gelderland

Het hoekpand op de Markt waar Markt Twee in is gevestigd heeft van oudsher de naam “Wapen van Gelderland”.  Het huis dateert uit ongeveer 1500 en heeft een 17de eeuwse houten winkelpui. Het pand heeft op de hoek nog een pothuis en aan de kant van de Markt staat een leilinde voor de deur.

Reconstructie in 1904

De houten kruiskozijnen, het pothuis en de houten winkelpui zijn in 1904 gereconstrueerd. In de stoep zijn in kiezelstenen de initialen van de vorige bewoner ingelegd. Het ‘Wapen van Gelderland’ is het enige Zaltbommelse pand dat als miniatuur in Madurodam staat.

De voorgevel heeft een houten onderpui, waarboven drie segmentvormige ontlastingsboogjes. Het daarboven gelegen deel van de gevel wordt door drie natuurstenen waterlijsten horizontaal geleed.

Korfboog-, spitsboog- en segmentnissen

De vensters van de tweede verdieping zijn gevat in korfboognissen en die van de zolderverdiepingen in spitsboognissen. Het venster van de laagste zolderverdieping wordt geflankeerd door segmentnissen. Vlak afgedekte trappen. De vensters van de door twee bakstenen waterlijsten gedeelde zijgevel zijn alle gevat binnen korfboognissen.

De achtertrapgevel heeft gotische ezelsrugafdekkingen. De houten onderpui, de houten kruiskozijnen met luikjes, de zijgevel en het pothuis zijn geheel vernieuwd bij een ingrijpende restauratie, welke het pand in 1904 onderging.

Hangkamer

Het pand van de Markt staat met zijn voorgevel naar de Waterstraat. Daaruit blijkt dat de Waterstraat bij aanleg al een belangrijke (handels)straat was. De woonkamer is een zogeheten ‘hangkamer’ of insteekverdieping. Waarschijnlijk is deze aangelegd in de 17e of 18e eeuw.

Bronnen:
‘Onder de daken van Zaltbommel’, G. van Tussenbroek.
Monumenten.nl