Kees Bakker

Kees Bakker

watercoulours | aquarellen

Ik raakte gefascineerd door aquarel toen ik werken van Arnold Niessen zag. Italiaanse landschappen, impressies van het Castel Sant’Angelo en Colosseum in Rome. Daarna ontdekte ik werk van andere (Haagse) aquarellisten. Met aquarel bleek intens kleurgebruik mogelijk en een gelaagdheid die prachtige sferen en structuren op kan roepen. Ik ging vakanties gebruiken om zelf de mogelijkheden van aquarel te ontdekken.

Vanaf 2012 – ik ging voor de tweede keer in Eindhoven wonen – kreeg ik ruimte om de techniek intensiever te verkennen. Ik volgde lessen bij Annemie van de Ven (kunstschilderes) en kon me aansluiten bij de aquarelwerkplaats van Mia Koeneman (MK Atelier). Ik experimenteerde veel en ontdekte meer en meer wat je met papier, aquarelverf en water kunt doen.

In al mijn experimenten zijn de onderwerpen waar ik uitdrukking aan geef als vanzelfsprekend verbonden met architectuur en landschap, waarbij ik altijd uitkom op de abstractie daarvan. En, kennelijk onontkoombaar, komt vrijwel altijd mijn voorkeur tot uiting voor gelaagdheid en intens gebruik van pigmenten.

De serie aquarellen die ik nu laat zien is ontstaan in de zomer van 2022. Onno Jongewaard (beeldhouwer, galerie Pakhuis 22 in Middelburg) daagde me uit werk te maken voor een expositie in zijn galerie.

Eindhoven, mei 2023