November 2022

MIXED

In de maand november treffen we een bijzondere ‘mix’ van kunstenaars en disciplines in Markt Twee. Bijdragers aan deze expositie zijn Anni van Dal, Anneke van Lee, Geert Stul, Kelly Geurts, Denise Kuipers,  Nol Trum, Amer Bader, Marieke van Heesbeen, Peter van Den Berge, Laurens Bosman. Hieronder stellen we ze aan u voor.

Anni van Dal

Anni van Dal is een beeldend kunstenaar, wonend in Haarsteeg, een dorp nabij Den Bosch. Verwondering is de basis is haar motto. Zij onderschrijft het standpunt “Als je de manier waarop je kijkt verandert, veranderen de dingen waarnaar je kijkt”. (W.Dyer)

Anni van Dal werkt aan de hand van thema’s. Deze zijn een houvast gedurende een langere periode. Voorbeelden hiervan zijn: Industry recycled, Patronen en Knipsels. Zij laat een grote diversiteit zien in haar werken, het gebruik van technieken, materialen en verbeelding. Haar huidige thema is Layers. Een schilderij bouwt zij stap voor stap en laag voor laag op. De composities en kleurencombinaties, die juist bij dit thema zo belangrijk zijn, is haar grote kracht. Bezig zijn met kunst is voor Anni van Dal niet weg te denken in haar dagelijkse leven. De vraag “Hoe kan ik de kijker langer vasthouden” staat steeds centraal tijdens haar werkprocessen. annivandal.nl, instagram/annivandal.

Anneke van Lee

Anneke van Lee werkt abstract en intuïtief. Geïnspireerd door de natuur, de kunst van de kalligrafie, esthetiek, filosofie en poëzie. Potlood, papier en inkt zijn haar favoriete materialen maar schroomt niet daarvan af te wijken. Ze werkt twee- en steeds vaker driedimensionaal. Wil verleiden tot een moment van stilte en reflectie.

IK ZIE JE
Ik heb je gevoeld
geroken en gehoord
we hebben gespeeld
zijn gebroken, weer geheeld 
en nu gedeeld

‘Mijn ‘daily walks’ zijn een onweerstaanbaar ritueel geworden dat volledige aandacht aanmoedigt en ontwikkelt om te luisteren, te kijken, te voelen, te ruiken en te proeven. Ik leg op beeld en in woord vast wat mij raakt, wat me aankijkt of waar ik naar toe getrokken wordt. Alle zintuigen worden ingezet. Uit dit dagelijkse ritueel zijn diverse werken ontstaan, waaronder inkttekeningen, mixed-media op doek en hout, foto’s en een aantal haiku’s. 

Daarnaast is de kunstbundel ‘Ik Ben Jou Ook’ te zien (co-creatie van Anneke van Lee en Ellen te Brake, uitgebracht in mei 2021). Aan de hand van universele gedichten en illustraties word je meegenomen op een ontdekkingsreis naar binnen. Een avontuur dat de transformatie in zich draagt van angst naar liefde. 

Voor de expositie MIXED heb ik een passende selectie gemaakt.’
annekevanlee.nl, instagram/annekevanlee_art, instagram/annekevanlee.

Geert Stul

Altijd verwonderd, geen invuloefening maar een langdurig proces van aarzelende overwegingen, een proces van onderzoek met voortdurend de hoop, eens te ontdekken waarnaar op zoek te zijn.

Twee- en driedimensionaal werk varieert van muurtekeningen tot werken op papier en doek die zich uitstrekken tot structuren in de vorm van geometrische vormen en progressies.

Kelly Geurts

Als je naar het werk van Kelly kijkt zie je een studie van herhaling in diverse materialen.
Door de herhalingen ontstaan onvoorziene interessante constructies.
In het proces vindt zich experiment plaats in vrijheid en beweging, wanneer het bedachte plan wordt losgelaten

Durven vertrouwen.
instagram/kelly.studiocabriolette.

Denise Kuipers

De schilderijen van Denise zijn een persoonlijke reactie op de onherroepelijke aftakeling van een dierbare oudere. Door het aanschouwen van de stadia van dementie bij haar vader drongen zich deze expressionistische beelden zich op. Voor Denise is elk werk een “work in progress” dat ontstaat en groeit. Door te proberen, twijfelen, vechten en ontsporen met het materiaal, ontstaan er beelden. Het is nooit zeker wanneer het eindresultaat zich aandient, maar ze bieden altijd nieuwe inzichten, nieuwe openingen. De combinatie van grillige lijnvoering, vervormingen, vervaging en kleurgebruik zorgen voor een bevreemdend gevoel en nodigen uit om een eigen verhaal in de beelden te lezen.

Nol Trum

Nol schildert met zijn camera. Bij het bekijken van zijn werk wordt de beschouwer uitgenodigd tot het maken van vrije associaties. Je kunt als het ware ronddwalen in de beelden.De foto’s zijn geen informatiedragers, maar ‘Photographic Objects’; op zichzelf staande afbeeldingen.
Soms heeft het werk figuratieve elementen in zich, soms zijn het ‘Live collages’ en volledig abstract. Ze komen intuïtief tot stand.
Door voortdurend te experimenteren met zijn camera heeft hij zijn eigen fotografische beeldtaal ontwikkeld.
De Photographic Objects zijn pure foto’s, precies zoals hij ze vindt en dus niet digitaal gemanipuleerd.
noltrum.com, instagram/noltrum.

Amer Bader

‘My paintings are a reflection of the memories and feelings I experienced during my childhood. my works are inspired by the culture, customs and traditions of Iraq where I grew up. The impressionistic and expressionistic colors and shapes are a transformation of my mind and longing for my family. Whereas my earlier paintings were focused on the social and human side of life, my more recent works express the negative effects of war on people, countries and the suffering it creates for humans. Mingling memories of former Iraq with my impression from current Europe is my creative driving force. My work resonates inner feelings and strong emotions that have exhausted me.’

From a feeling of being lost, I try to find my way with hope, longing for home, dancing with joy and desire, despite the continuing sound of war. amerbader.cominstagram/amerbader_art.

Marieke van Heesbeen

Marieke van Heesbeen is productontwerper gespecialiseerd in keramiek. Door te experimenteren met vorm, techniek en functie creëert ze keramische objecten die uitnodigen tot speelse interactie.
Spelen is niet alleen fundamenteel voor wat ze maakt, maar ook voor hoe ze werkt en voor wie ze is. Ze ziet de wereld als een eindeloos inspirerend archief van interessante vormen, silhouetten en details; van elegant getrimde buxus tot simplistische schalen uit kringloopwinkels. Door vormen (verschillende) functies te geven, te vervormen en/of te combineren met andere vormen, geeft ze vorm aan iets nieuws.

Marieke nodigt je uit in haar speelse wereld. Een wereld van vormen, vertaald in kleurrijke architecturale objecten.
mariekevanheesbeen.nl
instagram/mariekevanheesbeenceramics.

Peter van Den Berge

Het fotografische werk van Peter van den Berge bestaat uit zwart-wit fotografie. Alle foto’s zijn analoog verwerkt (met behulp van negatieven als tussenstap in de donkere kamer vergroot op barietpapier).

De in Markt Twee getoonde werken komen uit het project “Sehnsucht”. Hierover is in 2020 een gelijknamig fotoboek gepubliceerd. Dit boek zal verkrijgbaar zijn tijdens de expositie. In het boek worden drie vrouwen in verschillende leeftijdsfasen geportretteerd over een periode van 30 jaar. De hier geëxposeerde foto’s gaan over één van deze drie vrouwen. Een foto is een afbeelding van iets dat aan het verdwijnen is. Wat rest is een spoor van wat was en vormt een verbeelde herinnering. Soms zijn de foto’s bewogen en worden bekrast, wat het verstrijken van tijd verbeeld. Peter van den Berge onderzoek en bespreekt het thema schoonheid. Schoonheid zit volgens hem niet in het object of model maar ook niet in “the Eye of the Beholder”. De fotografie heeft hem in zijn zoektocht naar wat schoonheid dan wel is, een stap dichter bij de waarheid gebracht.
pcvandenberge.com, 
instagram/pcvandenberge_photography.

Laurens Bosman

Laurens Bosman is een Udenaar die met zijn kunst iets los wil maken bij u als toeschouwer. Als u door de werken persoonlijke associaties legt, is zijn doel al bereikt. In zijn werken wil hij ruimte voor invulling geven en hij is niet perse op zoek naar esthetiek. Met compositie en materiaalgebruik wordt druk geëxperimenteerd in zijn zoektocht naar vormen van existentie, waarbij geen enkele emotie wordt geschuwd.

‘Het leven bestaat nu eenmaal niet alleen uit fun die we bijvoorbeeld in social media veel zien, de andere kant hoort er ook bij;  laat het een beweging naar balans zijn…’
instagram/laurensbosman.art.

 

Terug naar overzicht