Mei 2022

Vijf op reis

‘Vijf op reis’ wordt georganiseerd door vijf bevriende kunstenaars die allen in de Hoeksche Waard wonen. Zij exposeren vaker met elkaar en gaan nu voor de tweede keer op reis. De eerste keer was dat naar Den Haag, nu Zaltbommel. Zo brengen zij hun beeldend werk in contact met nieuw publiek. Wat zij maken is divers in materiaalgebruik en inhoud, toch liggen er allerlei lijntjes naar elkaar. De locatie Markt Twee lokt keuzes uit voor deze vijf kunstenaars.

Hanneke Piederiet 
Haar werk is vaak teer en tekenachtig, meestal figuratief, zelden realistisch en altijd verhalend. De verhalen wortelen in de kunstgeschiedenis, gebeurtenissen uit haar eigen leven en soms ook in boeken die zij leest. Onlangs nog trof haar het verhaal van Carmen uit het boekenweekgeschenk van Ilja Leonard Pfeiffer. Zij citeert: “Ze leest liever boeken, echte boeken, waarin geflirt wordt met grote vragen die ze zichzelf steeds vaker stelt en waarin een verhaal wordt verteld…. wanneer ze leest en wanneer de roman haar aangrijpt heeft ze de sensatie dat ze onder de tijd kruipt”. Die sensatie voelt Hanneke ook als ze naar kunst kijkt en als zij zelf tekent en schildert.
Deze maand mei reizen haar verhalen naar Zaltbommel.
www.hannekepiederiet.nl

Dis Groenhoff
Dis is geboren en getogen Hoeksche Waardse en heeft haar expressie gevonden in textiel en keramiek. Textiel heeft al van jongs af aan haar belangstelling, en ze heeft zich gespecialiseerd in verschillende technieken. Dat vindt zijn weg in kunst én in mode, zo maakt zij bijvoorbeeld haar kleurrijke kleding zelf. Nadat Dis toevalligerwijs in aanraking kwam met keramiek, is zij zich daar meteen in gaan specialiseren. Nu biedt het combineren van deze twee verschillende ambachten haar uitdagingen en verrassingen. Het werken met het verschil in structuur en textuur van beide materialen biedt haar ideeën een thuis in bijzonder werk.
De laatste jaren maakt Dis veel werk waar ze een emotionele binding mee heeft; haar verleden, maatschappelijke problemen en de toekomst bijvoorbeeld. Ook het thema afscheid en herdenking is actueel in haar werk. Ze maakt urnen, lijkwades en herdenkingsbeelden, waarin persoonlijke herinneringen verwerkt worden. www.disgroenhoff.nl

Hendrik P Vandenberg
Een dijk van een schilder.
Het werk van Henk gaat over licht, vorm en ruimte. Over hoe een vorm in de ruimte, precies op zijn plek kan staan en hoe die ruimte de vorm benadrukt en een podium geeft.

Wars van romantiek en platgetreden paden kan hij lyrisch worden van een troosteloos verlaten voetbalveldje in de mist. En hij kan je de schoonheid ervan laten zien. Van hoe het licht van een (lelijke) lichtmast prachtig een verloren paaltje of prullenbak aanraakt.
En dat dan met de schijnbaar achteloze toets van de ervaren schilder. Niet mooi en netjes. Wel waarachtig.
Hendrik is een schilder die er het liefst op uittrekt op een miezerige dag omdat de bomen dan zo lekker druipend groen tegen het grijs afsteken.
Zijn werk leert je, zo niet kijken, dan toch ZIEN.
www.hendrikpvandenberg.nl

Ingrid van den Oord
De conceptuele benadering en introverte aard van Ingrid levert bijzonder werk op. Terwijl zij aan het werk is richt Ingrid zich op de vraag hoe mensen zich tot elkaar en de snel veranderende maatschappij verhouden, en woelt zij in de tijdgeest. Hoe gaan mensen om met het voortsnellen van tijd, revoluties, digitalisering en sociale verschuivingen, en met invloed van toepassingen voortkomend uit wetenschap en onderzoek? Ingrid werkt veel in hout, wat voor haar een goed uitdrukkingsmateriaal is gebleken. Als een werk of een idee erom vraagt, pakt ze ook andere materialen en technieken op, ook als dat buiten haar comfortzone is.
Deze Hoeksche Waardse kunstenaar heeft haar wortels in de Bommelerwaard. Voor haar is exposeren in Markt Twee even terug naar bekende grond.
www.ingridvandenoord.com

Gerard Bogaerds
‘Opa wat doet die vogel?’ De kleindochter wijst op een broedende duif in de tuin. Als snel zwerft haar blik weer een andere kant op. ‘En dat, wat is dat voor vogel?’ Ze wijst naar een tortelend stelletje in een kooitje. ‘Dat is kunst’. ‘Kunst? Het zijn toch vogels?’

Ben je opgegroeid in de Hoeksche Waard, dan spelen vogels gegarandeerd een rol in je leven. Watervogels, roofvogels, tuinvogels, zangvogels, zwermen spreeuwen, kauwtjes en tortelduiven zijn in de Hoeksche Waard overal om je heen. Ben je dan ook nog een de zoon van een timmerman, dan hoort hout er ook nog bij. En staat je atelier al ruim 30 jaar grenzend aan een stuk akkerland en een slootje, dan zijn ook waterkippen en fazanten niet weg te denken. Gelukkig zitten er alleen houten vogels in een kooitje bij het atelier van Gerard Bogaerds.

Het is al snel duidelijk. Vogels spelen een grote rol in het werk van Gerard Bogaerds (Numansdorp, 1947). Gewone vogels? Nou het zijn met behoorlijk wat humor vormgegeven fladderaars of tortelaars. En door Gerard heeft ook een adelaar de Hoeksche Waard als zijn leefgebied.

Als onderdeel van de kunstenaarsgroep ‘Vijf op Reis’ heeft Gerard het prima naar zijn zin. ‘Zo’n samenwerking met bevriende kunstenaars is altijd een verrijking en een versterking van de beelden op zich’.

Voor u, de kijker, zal het een afwisselend beeld geven. Geniet ervan! Vergeet niet ook even goed naar de titels van Gerards werk te kijken. Want die versterken het beeld. Kunt u ‘De dirigent?’ De ‘Tortelaars’ en ‘The American Eagle’ vinden?
www.gerardbogaerds.nl

Terug naar overzicht